GYIK Adózás

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ MŰKÖDÉS A KÉSZ MŰ ADÓZÁS

 

Részesedésedet/díjazásodat terhelő közterhekről áttekintést ad a SZORZÓTÁBLA, jövedelmed modellezésében segít a Kalkulátor (utóbbit eléred ITT).

Ezen oldal a magánszemélyként tevékenykedő szerzők és közreműködő partnerek számára nyújt áttekintést adózás témakörben – ha vállalkozásként regisztrálsz, úgy számla ellenében fizetünk, a vállalkozásként szerzett bevételeddel kapcsolatos teendők a vállalkozásodat terhelik (katás vállalkozásként vedd figyelembe, hogy részesedés programból származó vállalkozói bevétel a kiadónak számlázandó, illetve szerzők között is lehet vállalkozásként tevékenykedő, célszerűen írd bele hirdetésedbe, ha csak magánszemélynek szolgáltatsz).


Mit jelent a „kifizető”?

A kifizető az a belföldi illetőségű vállalkozás, amely természetes személynek adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat – ezzel kapcsolatosan meghatározott feladatai/kötelezettségei vannak. Ha magánszemélyként teljes regisztrációval általunk elszámolt bevételed keletkezik (akár szerzőként, akár közreműködő partnerként), akkor mi, kiadó, mint kifizető fogunk részedre fizetni. Mint kifizető, kiszámítjuk a bevételed és ebből 10 százalék költséghányad költségelszámolás figyelembevételével a jövedelmed, a kifizetés kifizetőt és téged terhelő közterheit, megállapítjuk, keletkezett-e biztosítási jogviszony és ezzel járulékfizetési kötelezettség, benyújtjuk a bevallásokat és bejelentéseket, megfizetjük az adókat/adóelőleget és járulékokat, kifizetjük a téged megillető nettó, adózott jövedelmed, amiről elszámolást, évente igazolást készítünk.

Milyen igazolást kapok a részemre történt kifizetésekről?
Magánszemélyként egyrészt minden kifizetéskor kapsz egy elszámolást, másrészt az év során teljesített kifizetésekről következő év január 31-éig összesített igazolást állítunk ki és juttatunk el részedre.

Munkáltató–munkavállaló jogviszony jön létre közöttünk?
Nem. Bár a kifizetőként teljesített kifizetés módja a munkáltatók ezen tevékenységére emlékeztethet, nincs szó munkaviszonyról.

Mi az „önálló tevékenység” és az ebből származó jövedelem?
Ha szerzőként vagy könyvnek a kiadásig vezető lépéseiben közreműködő partnerként általunk elszámolt javadalmazásra, mint magánszemély teszel szert, az önálló tevékenységből származó bevételnek minősül:
 - szerzőként műved felhasználási szerződése (kiadó szerződésként is hivatkozunk rá) alapján szerzett bevétel,
 - szerkesztő, lektor, formázó, korrektor, kiadás-előkészítő valamint borítótervezőnek a személyes közreműködése tekintetében megbízás alapján végzett tevékenységből származó bevétel,
 - illetve előző kettő hibridje, ha borítótervezőként a személyes közreműködésed mellett műved felhasználását is „értékesíted”, úgy a személyes közreműködésed után, mint megbízás alapján végzett tevékenységből, művedért pedig felhasználási szerződés alapján szerzett bevételre teszel szert (a két bevételtípus eltérő közterhekkel járhat).
Adózás szempontjából ezek mind önálló tevékenységből származó bevételnek minősülnek.

Mi a különbség a bevétel és a jövedelem között?
Az önálló tevékenységből származó bevétel tekintetében költségelszámolásra van lehetőséged: bevétel mínusz költségelszámolás egyenlő jövedelem. A jövedelem az alapja az adóknak (adóelőlegnek) és járulékoknak. Jövedelmed megállapításánál 10 százalék költséghányad költségelszámolást alkalmazunk.
A 10 százalék költséghányad költségelszámolást szokás 10 százalék költségátalány elszámolásként is említeni – bárhogy nevezzük is, a lényeg, hogy költségként számlák/bizonylatok/nyilvántartás nélkül és fix 10 százalék kerül elszámolásra.

Magánszemélyként kell valamilyen nyilvántartást vezetnem a bevételeimről és a részemre kifizetett összegekről?
Nem kell nyilvántartást vezetned az önálló tevékenységből származó bevételeidről, ha Nyilvántartást kell vezetned az önálló tevékenységből származó bevételeidről, ha
- az csak kifizetőtől (tőlünk és/vagy egyéb kifizetőtől) származik ÉS - van olyan, ami nem kifizetőtől (azaz nem csak tőlünk és egyéb kifizetőtől) származik VAGY
- kizárólag 10 százalék költséghányad költségelszámolás történik és ezen éves bevalláskor sem változtatsz.
Tőlünk származó bevételed tekintetében alapértelmezetten – hacsak nem teszel „ellene” – ez vonatkozik rád.
- bevételeid bármelyikénél tételes költségelszámolást alkalmaztál vagy tervezel alkalmazni éves bevalláskor.


Magánszemélyként a 10 százalék költséghányad alkalmazása helyett választhatok tételes költségelszámolást?

Kifizetőként kizárólag 10 százalék költséghányad költségelszámolást alkalmazunk, azonban az adóév következő évben esedékes bevallásakor alkalmazhatod a tételes költségelszámolás szabályait. Vedd figyelembe, hogy adott adóévben önálló tevékenységből származó valamennyi bevételed tekintetében csak egyféle költségelszámolást alkalmazhatsz, továbbá, ha egyetlen esetben is alkalmaztál tételes költségelszámolást, akkor arra az évre minden önálló tevékenységből származó bevételedre azt kell alkalmaznod, éves bevalláskor korrigálva azokat, ahol 10 százalék költséghányad költségelszámolást alkalmaztál (illetve alkalmazott a kifizető).

Mit jelent az említett éves bevallás – valami extra teendőim lesznek?
Magánszemélyként, mint rendesen, május 20-áig bevallást kell benyújtanod az előző évben szerzett jövedelmedről: a NAV által elkészített adóbevallási tervezetben szerepelni fog a tőlünk, mint kifizetőtől származó jövedelmed/levont adóelőleged is – amennyiben nem térnél el az általunk alkalmazott 10 százalék költséghányad költségelszámolástól, csak az ilyenkor szokásos teendőid vannak (összegek ellenőrzése, tervezet elfogadása/módosítása, lehetséges kedvezmények érvényesítése, rendelkezés 1+1%-ról…).

Mi a teendőm, ha magánszemélyként tételes költségelszámolást szeretnék alkalmazni az éves bevalláskor?
Járd körül ennek követelményeit (elszámolás szabályai, alap- és részletező nyilvántartás, számlák/bizonylatok). Javasoljuk, kérd szakember segítségét, valamint hasznos információkat szerezhetsz a NAV 02-es információs füzetéből (Az önálló tevékenységből származó jövedelem és adózása).

Szja kedvezmények – például családi kedvezmény, 25 év alatti szja kedvezmény – érvényesítésére van lehetőség az szja adóelőleg megállapításakor?
Kifizetéseink során ilyen kedvezményekkel nem számolunk (regisztrációdkor ennek megfelelő nyilatkozatot is teszel), ugyanakkor a tőlünk származó, magánszemélyként szerzett jövedelmed beleszámít az összevont adóalapodba, az éves bevalláskor érvényesíthetők (illetve az adatok alapján a bevallási form által érvényesülnek) az igénybe vehető kedvezmények.
Minden kifizetőnek a maga által teljesített kifizetésekről van információja, ami alapján egyszerűen tudja követni, mikor éri el a részedre általa kifizetett jövedelem az adott kedvezményre érvényes felső határt. Ha több kifizetőtől származik jövedelmed, akik az szja adóelőleg megállapításakor kedvezményeket érvényesítenek, a te felelősséged figyelni, az általuk együttesen történő kifizetések mikor érik el a kedvezményes adóalap felső határát és ennek megfelelően, nyilatkozatoddal fel kell függesztened a további adóelőleg-kedvezmény alkalmazását. Többség számára praktikus út lehet, ha egyetlen kifizetőnél/munkáltatójánál alkalmazza ezen kedvezményeket – ahol az onnan származó kifizetések tekintetében alapból ügyelni kell a felső határra –, és ha a tőlünk származó jövedelemre még részben vagy egészében igénybe vehető szja kedvezmény, azt az éves bevalláskor kapja meg.
Az érvényesíthető szja kedvezményekre való jogosultságról, mértékükről és összeghatárukról részletek a NAV 73-as információs füzetében (Szja adóalap-kedvezmények).