GYIK A kész mű

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ MŰKÖDÉS A KÉSZ MŰ ADÓZÁS

 

Műved kiviteleiről információk ITT, árakról ITT.

Választhatok, hogy a szeretekolvasni.hu oldalon milyen kivitelben legyen elérhető a könyvem?
A műved e-könyv (epub és pdf), puha- és keménytáblás nyomtatott változatok mindegyikében megvásárolható lesz, a kiviteleket nem tudod korlátozni.

Máshol/más kiadónál is megjelentethetem a könyvemet?
Igen, kivéve, ha részesedés programot vettél igénybe és még nem járt le a megjelenéstől számított egy év (hiszen a könyved végső kialakításában közreműködő részesedés partnereid az általunk értékesített könyvek bevételéből részesednek). Ugyanakkor megállapodhatsz partnereiddel a részesedés program lejárati ideje előtti lezárásában. Értelemszerűen, ha több feladatra vettél igénybe részesedés programot, mindegyiket le kell zárnod, ha a részesedés program kötöttségétől mentesülni szeretnél.
Részesedés program lezárásának részletei ITT.

Kiadói szerződés szerint szerzőként korlátozhatom könyvem terjesztésének országait. De hol és hogyan tehetem ezt meg?
Egyelőre csak Magyarországon forgalmazzuk művedet, ezért egyelőre a korlátozás lehetősége sem elérhető.

Más nyelven is megjelentetitek a könyvemet?
Jelenleg csak magyar nyelvű könyveket jelentetünk meg.
Félreértés elkerülése végett: műved jogai téged illetnek, a kiadói szerződéssel műved megjelentetésére és forgalmazására kapunk tőled jogosultságot, műved fordítására/más nyelven való megjelentetésére nem. Amint bővül a kiadás nyelve és művedet más nyelven is megjelenetetnéd, úgy könyved fordításának is végig kell mennie a kiadás lépésein, aminek a végén egy újabb, műved adott nyelvű változatának kiadására szóló szerződés jön létre – a kiadás nyelveinek gyarapodásával bővítjük a közreműködő partnerek szerepkörét fordítóval, a fordítás kiadására te és a fordító együttesen szerződhettek, megállapodásotok szerint megosztva a bevételből származó részesedést.

Mi az a címnegyed?
A címnegyed a nyomtatott könyved első négy oldala: első oldal a szennycímoldal, ami a szerző nevét és a mű címét tartalmazza 10-es betűmérettel, ennek hátoldala, a második oldal üres, a harmadik oldal a „rendes” címoldal, szerző neve és mű címe, alatta a vásárláskor opcionálisan kérhető „név példánya” felirat, a lap alján pedig a logónk szerepel, keménytáblás változaton ide kerül(het) még dedikációd vagy a vásárlói bejegyzés. Címnegyed utolsó, negyedik oldala impresszum: szerzői jogi információk, könyved elkészítésében közreműködők (lektor, szerkesztő, korrektor, borítótervező), kivitelenkénti ISBN azonosítók (mind a négy kivitel ISBN azonosítója valamennyi kivitelben), kiadó, nyomdai kivitel esetén nyomda megnevezése. A címnegyed lapjain nem szerepelnek oldalszámok, de számolunk velük az oldalszámozásnál. Keménytáblás változat esetében a címnegyedet megelőzi még egy előzék lap, ami a könyvtestet fogja össze a borítóval – nem csak a könyved elején, de a végén is –, ezen lap nem számít bele könyved oldalszámozásába.
Az egyszerűség kedvéért a kiadás folyamatában e-könyveknél is címnegyed megnevezéssel hivatkozunk az első négy oldalra – különbség a nyomtatott kivitelhez képest, hogy az első (nyomtatásban szennycím) oldalon borítókép szerepel és 3-4. oldal logói színesek, és persze az elkészült epub kivitelnél az oldaszámozás nem értelmezhető.

ISBN szám nem jelenik meg a borítón?
ISBN a könyv impresszum (4.) oldalán kerül feltüntetésre, a mű mind a négy kivitelének ISBN számát felsorolva, a borítón nem jelenik meg.

E-könyvek miért nem kapnak másolás elleni védelmet?
• Az elterjedt védelmi technológiák csak csökkenteni tudják az illegális példányok megjelenését és terjedését, megszüntetni nem.
• Az illegális tartalmakra a kereslet és kínálat is megvan
     - egyrészt vannak, akik nem hajlandók fizetni a vágyott digitális tartalmakért, akár lemondanak róla, ha ingyen nem juthatnak hozzá, mások, ha lehetőségük van, az olcsóbb/ingyenes illegális példányokat választják,
     - másrészt vannak, akik az előző kört kiszolgálva akár kihívásból, akár anyagi előnyszerzés végett törik fel és teszik szabad prédává mások tulajdonát.

• A másolás elleni védelem rontja a felhasználói élményt, nehezíti a műhöz való hozzáférést, ráadásul
• költsége az alkalmazott e-könyv áraink jelentős hányada.
A védelem valamivel csökkentené azok számát, akik jogsértően hozzájutnak a művekhez, ugyanakkor nem gondoljuk, hogy ez arányban állna a másik oldalon a szerzők és tisztességes vásárlók számára megjelenő költséggel/felárral és kényelmetlenséggel. Alacsonyan tartjuk az e-könyvek árát, amivel nem csak azt szeretnénk elérni, hogy minél többekhez eljussanak, de arra is számítunk, hogy az alacsony árral minél több „bizonytalant” tudunk legális vásárlásra ösztönözni – mindemellett fellépünk minden olyan oldallal szemben, ahol a szeretekolvasni.hu oldalon értékesített művek szerzői jogait megsértik.

E-könyveknél feltüntetett áfa mértéke nem elírás?
Sajnos nem, Magyarországon a jogalkotó az e-könyvet nem könyvnek (5% áfa), hanem szolgáltatásnak minősíti, ezért a világon kirívóan magas, 27%-os áfa terheli.

Nyomtatott könyvek kiadói díja miért ennyivel magasabb az e-könyvek kiadói díjánál?
A nyomtatott könyvek nyomdai költsége eredményezi a magasabb kiadói díjat.

Az értékesített könyveim után a kiadói díjon kívül számoltok még fel valamilyen költséget?
A kiadói díj tartalmaz minden költséget, ami a műved értékesítésével kapcsolatosan felmerül (vásárlás és fizetés, számlázás, nyomda, működés és adminisztráció, bevallások, elszámolás, kifizetések stb.), valamint, ha a kiadásig vezető lépések során részesedés programot vettél igénybe, annak lejáratáig az csökkenti részesedésed. Az induláskor felmerülő költségeket abból fedezzük, hogy kivitelenként az értékesített első 12-12 példányból nem fizetünk részesedést. Természetesen nem merül fel semmiféle időszaki fenntartási költség sem.
A kiadói díjról és az azon felül felmerülő adókról és közterhekről, a kifizetésre kerülő összeg kiszámításáról áttekintést találsz a Szorzótáblában, adókról további részletek az Adózás oldalon, de modellezheted is bevételed és kifizetésed, ha letöltöd a Kalkulátort ITT.

Ez itt a szeretekirni.hu oldal, a könyvön mégis szeretekolvasni.hu felirat szerepel, miért?
A könyvek a szeretekirni.hu oldalon készülnek el és a szeretekolvasni.hu oldalon kerülnek értékesítésre. Könyv borítót és címoldalt a vásárló szemszögéből közelítjük és a szeretekolvasni.hu értékesítési oldalunkat szerepeltetjük, míg az impresszum oldalon a könyv végső simításainak és kiadásának felülete, a szeretekirni.hu jelenik meg.

A szerző dedikáció teljesítése százalékot azért teszitek közzé, hogy direkt stresszeljetek?
Elsődlegesen a vásárló számára egy hasznos információ, mire számíthat, egyben szeretnénk téged arra ösztönözni, hogy ne okozz csalódást vásárlóidnak és csak akkor kapcsold be a dedikációd elérhetőségét, ha annak teljesítését valóban el tudod látni.
Fontos tudnod, kérjük, vedd figyelembe: egyrészt a dedikáció ki-/bekapcsolásodnak van egy átfutási ideje, mire a művedet a szeretekolvasni.hu oldalon aktualizáljuk (jellemzően munkaidőben végezzük), másrészt az adott napi vásárlói kérések szerzői dedikáció műveleteit a következő munkanapon készítjük el és küldjük meg számodra.

Mi az a hosszú karaktersor a szerzői dedikáció műveletben?
Műved példányai egyedi azonosítót kapnak, ezen egyedi azonosítóból képezzük a dedikáció művelet azonosítóját:
- keménytáblás (4-es kivitel azonosító a 11. pozíción) dedikáció kérés
   S (normál) vagy
   C (teljesítéshez kötött),
- személyes pdf (5-ös kivitel azonosító a 11. pozíción) dedikáció kérés
   S (normál)
értékkel szerepelhet a 20. pozíción.

A dedikáció kérés művelet eredményeként (teljesült vagy nem)
   S → 1 vagy 2,
   C → 3 vagy 4
végső értéket kap a példányazonosítóban.

← Az egyedi példányazonosító tartalma (ez sem kötelező olvasmány), jelöltük a dedikáció szempontjából lényegi két karaktert.


A mű kiadásig vezető lépései során csak négyféle kivitelt említetek, ugyanakkor az előző válaszban, a szeretekolvasni.hu oldalon és a kiadás jóváhagyása műveletben is szerepel 5-ös kivitel azonosító, miért?
Pdf kivitelből az általános mellett személyes példányt is értékesítünk, ráadásul eltérő áron, erre alkalmazzuk az 5-ös kivitel azonosítót. Neked – illetve közreműködő partnerednek – ezzel nincs teendőd, a mű kiadási csomagjának pdf kiviteléből mi végezzük a szükséges feladatokat a végső általános (2-es) és személyes (5-ös) pdf kivitelek kialakítására, ugyanakkor kiadás jóváhagyásakor mindkettőből csatolunk mintát.

Mi az a vásárlói példány?
Műved Díjak és feltételek szerinti fogyasztói áron értékesített példányai. Az első 12-12 értékesített példány felettiek bevételéből szerzői- és részesedés részesedés kerül elszámolásra.

Mi az a köteles példány és mi dolgom vele?
Könyved köteles példányai archiválás és bibliográfiai számbavétel céljára, a 717/2020. kormány rendelet előírása alapján ingyenesen és kötelezően, meghatározott példányszámban szolgáltatandók (részletek: http://www.oszk.hu/koteles_szolg). Neked nincs vele teendőd, ennek költségét is fedezi az értékesített műved kivitelenkénti első 12-12 példányának bevétele, ami után nem fizetünk szerzői részesedést.
K
öteles példányok után nincs sem szerzői-, sem részesedés részesedés.

Mi az a kiadói példány?
Kivitelenként 10-10 darab kiadói példányra van lehetőségünk (például promóciós/reprezentációs felhasználásra). Kiadói példányok után nincs sem szerzői-, sem részesedés részesedés, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. Ezen 10-10 példány felett mi is csak teljes árú vásárlói példányra vagyunk jogosultak. Lehetnek gyártási hibás vagy tesztelési célból készült technikai példányok, amik nem kerülhetnek forgalomba vagy egyéb továbbfelhasználásra, ezek nyilvántartásba sem kerülnek bele, nincs utánuk sem szerzői-, sem részesedés részesedés.

Szerzői példány

Műved nyomtatott kiviteleiből szerzői példányokat a Díjak és feltételek szerinti szerzői áron vásárolhatsz. A szerzői példányokhoz való hozzáférésed azután nyílik meg, hogy műved nyomtatott kiviteleiből értékesítésre került 12-12 példány. Részesedés program ideje alatt korlátozott számú szerzői példányt vásárolhatsz, 6-6 darabot.
Szerzői példány vásárlás módja: SZERZŐI PÉLDÁNY kupon kód használata
Hol találod a kódot? A REGISZTRÁCIÓ ÉS ADATMÓDOSÍTÁS oldal alján a SZERZŐI PÉLDÁNY kupon kód mezőben, miután jogosulttá váltál szerzői példányok vásárlására (amíg nincs aktív kupon kódod, a mező és felirata sem jelenik meg).
Csak egy darab kód?
Egyazon kupon kód érvényes minden művedre és csak a te regisztrált e-mail címeddel használható fel – a szeretekolvasni.hu és a szeretekirni.hu oldalon ugyanazon e-mail címmel kell regisztrálnod!
Miként érvényesül a szerzői ár? A szeretekolvasni.hu oldalon a kosárban lévő termékekhez megadod a szerzői példány kupon kódod és máris láthatod a kedvezményt mindazon könyvre, amire érvényes a szerzői példány kupon kódod.
Melyik műved(i)dre aktív a kód? REGISZTRÁCIÓ ÉS ADATMÓDOSÍTÁS oldalon a Szerzői példány aktív művek alatt felsorolt művekből korlátlanul vásárolhatsz a szeretekolvasni.hu oldalon szerzői példányt, kedvezményes szerzői áron. Teljesített dedikációhoz kötött keménytáblás könyv vásárlásra nem érvényes a szerzői ár kedvezmény.
Csak ha műved részesedés programmal érintett: a REGISZTRÁCIÓ ÉS ADATMÓDOSÍTÁS oldalon elhelyezett Részesedés korlátos szerzői példányok címei olyan, csak a részedre készített egyedi R (R, mint részesedés) termékoldalaira mutatnak, amelyekre aktiváltuk a kupon kódod és amelyekből a megvásárolható könyvek példányszáma korlátos (szemléltető minta ITT). Részesedés korlátos szerzői példányoknál a dedikáció önmagadtól való kérése nem érhető el. Töröljük ezen egyedi R termékoldalakat és linkeket, ha a részesedés program ideje alatt rendelkezésedre álló szerzői példány keretet kimerítetted vagy a részesedés program lejárt. Részesedés program lejáratát követően aktiváljuk műved általánosan elérhető, példányszám korlátozás nélküli termékoldalára a szerzői példány kupon kódod.

Nem férhetsz hozzá szerzői példányhoz, ha van olyan részesedés program vásárlásod, amelynek elszámolása sérült, vagyis műved 6 hónapon belül nem jelent meg vagy a közzététele a megjelenést követő 12 hónapon belül felfüggesztésre került ÉS még nem végezted el partnered teljesítésének ellentételezését (az ellentételezésre irányadó részesedés megállapodás „A teljesítés díjértéke” összeg).

Kivitelezés-, végső megjelenés tekintetében van valami különbség a szerzői példányok és a vásárlói példányok között?
Nincs.

Szerzői példány vásárlásakor megadhatom más nevét/monogramját, ha a könyvet másnak szánom, illetve kérhetek bejegyzést vagy akár dedikációt is – magamtól?
Igen. Szerzői példányként megvásárolt műved esetén is szabadon adhatod meg ezen opciókat és kérhetsz akár dedikációt is magadtól – dedikációdat bejegyzésként is megteheted, bejegyzéshez azonban nem választhatsz betűtípust, míg dedikációhoz igen (fontold meg, bejegyzésed helyett tényleg dedikációt kérsz-e magadtól, tekintettel annak plusz átfutási idejére is), illetve, ügyelj, hogyha bejegyzésként írod meg a dedikációd, a teljes tartalmat kell megadnod, a végén neveddel, belátásod szerint keltezéssel (utóbbiakkal a „normál” dedikáció művelet során automatikusan egészül ki a dedikációd).
DE, ha részesedés programot vettél igénybe: Részesedés korlátos szerzői példány termékoldalad tekintetében nem aktiváljuk a dedikáció kérést, akkor sem, ha a dedikáció kérést egyébként elérhetővé teszed.

Kapok szerzői részesedést a szerzői példányok után?
Szerzői példányok után nincs sem szerzői-, sem részesedés részesedés.

Ha adott kivitelből már elkelt 12 darab, abból már rendelhetek szerzői példányt vagy meg kell várnom, hogy a másik nyomtatott kivitelből is elérje a 12 darabot az értékesítés?
Meg kell várnod, hogy mind a puha-, mind a keménytáblás kivitelből elérje az értékesített példányszám a 12 darabot és csak ezután tudsz szerzői példányt rendelni. Az elektronikus példányok értékesített darabszáma nem befolyásolja a nyomtatott szerzői példányokhoz való hozzáférést.

Vásárlótól elállás következtében visszavett példányok miatt visszavonhatjátok a szerzői példányokhoz való hozzáférést?
Igen, ha valamelyik nyomtatott kivitel értékesített és visszavett darabszámának egyenlege 12 darab alá csökken, felfüggesztésre kerül a szerzői példányokhoz való hozzáférés mindaddig, amíg a teljes áron értékesített nyomtatott példányok száma ismét el nem éri a 12-12 darabot.

Részesedés program ideje alatt miért csak 6-6 nyomtatott szerzői példányt vásárolhatok?
Szerzői példányok után a részesedés partnerek sem kapnak részesedést, ezért az elérhető példányszám részesedés program ideje alatti korlátozása – így részesedés partnerek nyugodtak lehetnek, hogy nincs mód a szerzői példányokat más alternatív értékesítési csatornával kombinálva megfosztani őket részesedésüktől. Ugyanakkor részesedés partnereknek is el kell fogadnia, hogy a szerző mielőbb szeretné kezében tartani új könyvét, megajándékozni azzal szeretteit/barátait – ezért az 6-6 példány ezen időszak alatt.

Hogyan használjam a szerzői példány kupon kódot?
A szeretekolvasni.hu oldalon történő vásárlásod végeztével a megrendelés folyamatában (kosár vagy pénztár oldalon) töltsd ki a Kupon mezőt a részedre megadott kupon kóddal, továbblépve a kedvezmény érvényesül a kosaradban lévő minden olyan művedre, amelyre a szerzői példány kedvezmény aktív (a kedvezmény és a kedvezményes fizetendő összeg minden egyes érintett művednél megjelenik).

Egyidejűleg vásárolhatok műveimből szerzői példányt, részesedés korlátos szerzői példányt és mások könyveiből is, a szerzői kedvezményem ilyenkor is érvényesülni fog?
Igen, egyszerre vásárolhatsz bármit az oldalon, a kupon használatával a kosaradban lévő saját műveidnél érvényesül a kedvezmény (amely művednél a szerzői példány kedvezmény aktív).

Részesedés programmal érintett művemnek már aktív a szerzői ár kedvezménye, a szeretekolvasni.hu oldalon kiválasztva és kosárba rakva a megrendelés folyamatában mégsem érvényesül a szerzői ár kedvezmény, hiába írom be a kódom. Mi a hiba?
Valószínűleg nem a műved számodra készített részesedés termékoldaláról próbálsz vásárolni – egy új, R termékoldalt hoztunk létre számodra a részesedés program idejére, ahol az egyes kivitelek készletét 6-6 darabban korlátoztuk, részesedés program lejártáig adott művedből szerzői áron való vásárlásod ezen termékoldalra és példányszámra korlátozódik. A REGISZTRÁCIÓ ÉS ADATMÓDOSÍTÁS oldalon találod meg az egyedi linket, amivel eléred műved részedre létrehozott részesedés korlátos R termékoldalát. További információ ITT.

Részesedés programmal érintett művem részemre készített egyedi termékoldalán teljes ár szerepel, itt már nem eleve a kedvezményes szerzői árat kellene látnom?
Műved ezen egyedi oldaladon is teljes árral szerepel, a szerzői kedvezményed itt is a kupon kódod használatával érvényesül.

Kimerítettem a részesedés program ideje alatt elérhető 6-6 darab szerzői példány vásárlást a művemből. Miként vásárolhatok a könyvemből?
Ha a részesedés program alatti 6-6 darabos szerzői példány kerete kimerült, művednek a szeretekolvasni.hu oldalon mindenki számára elérhető termékoldalán, a részesedés program lejártáig teljes áron vásárolhatod meg a műved – részesedés program lejáratát követően a kuponod kedvezményét beállítjuk, hogy korlátlanul vásárolhass szerzői (kedvezményes) áron a művedből.

Közreműködő partnerként tudok szerzői áron vásárolni?
Nem – szerzői áron csak a szerzőnek és csak a saját művéből van módja vásárolni.

E-könyvből nincs szerzői példány?
Nincs.