GYIK Működés

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ MŰKÖDÉS A KÉSZ MŰ ADÓZÁS

 

Működési modellünkről gyors áttekintést találsz ITT.

Menüpontok kivonata:

SZERZŐ PARTNER PIACTÉR MEGBÍZÁS ÚTMUTATÓ ESZKÖZÖK    GYIK
műved útja a megjelenésig, értékesített kivitelei, teendőid és segítség, díjak, jövedelmed regisztrációs módozatok és közreműködési lehetőséged könyvek kiadásig vezető lépéseiben, díjazásod formái partnerek/szerzők szolgáltatást kínálnak/keresnek, kiadó formázás és kiadás-előkészítés szolgáltatásai szerző és partner ránk bízhatja megállapodásuk adminisztrációját, partner egyösszegű vagy részesedés díjazásának elszámolását kiadásig vezető egyes lépések elvégzendő teendői szükséges programok, alkalmazandó fájlnevek, sablonok letöltése részletekbe menő kérdések és válaszok
 
keresés piactér hirdetéseiben, megrendelés műveletekben belépés/kilépés, megrendelések, adatmódosítás pénztár, kosár

 

Oldalunkon a regisztrációdon és adataid módosításán túl végzett műveleteidet két csoportba soroljuk: hirdetés és megrendelés.
hirdetések segítenek, hogy egymásra találjatok szerzővel/partnerrel, míg a
megrendelésekkel a webáruházak megszokott vásárlás/megrendelés funkcióját használva valósítjuk meg az elvégzendő teendőket és adminisztrációt.
művelet
hirdetés  megrendelés
REGISZTRÁCIÓ ÉS ADATMÓDOSÍTÁS oldalon megadod, mit keresel vagy kínálsz, megjelentetjük a piactéren Megrendelést KOSÁRBA! és a megrendelés végigvitelével kezdeményezheted. PROFILOM – MEGRENDELÉSEK oldalon később is eléred ezen műveleteidet.
Megrendelésedhez adott fizetési mód tartozik: kártyás, részesedés program, illetve jóváhagyás és űrlap művelet nem igényel fizetést (fizetési módok áttekintése ITT)
 keres  kínál  egyösszegű vásárlás  részesedés program vásárlás  jóváhagyás  űrlap
szerző
  partner
alap ésteljes regisztrációval is*
szerző* szerző,
partnerteljes regisztrációval
szerző,
partneralap/teljes regisztrációval
művedhez közreműködő partner szolgáltatását keresed szerzők számára nyújtott szolgáltatásod kínálod általánosan elérhető vásárlási műveletek: a piactéren megvásárolhatók a kiadó által nyújtott formázás és kiadás-előkészítés szolgáltatások,
egyedi vásárlás művelet: ha partnereddel a kiadót is bevonnátok a megbízás és a díjazás lebonyolításába, úgy szerzőként egyedi vásárlás műveletet készítünk részedre, amit csak neked juttatunk el (bővebben ITT)
• szerzőként például partner teljesítésének igazolása, műved kiadásának jóváhagyása,
• partnerként például megbízás elfogadása
űrlapjainkkal valamilyen kezdeményezéssel élhetsz felénk (pl. részesedés megbízáskérdés)
Egyes űrlapok partnerként csakteljes regisztráció esetén értelmezhetők.
  *Regisztrációról, ezen belül partner kétféle regisztrációs lehetőségéről részletek ITT. *Nincs vásárlás műveleted, ha műved kiadásig vezető lépéseit magad vagy partnere(i)ddel közreműködésünk nélkül teljesíted (részletek ITT). Jóváhagyás és űrlap műveleteket a piactéren nem éred el – témaspecifikus oldalakon és a kiadásig vezető egyes lépések során tereljük az utadba őket, amikor épp szükséged lesz/lehet rájuk.


Mik azok az általános megrendelés műveletek?
Oldalunkon elérhető olyan műveletek, amelyek nem tartalmaznak általunk adott ügylethez kapcsolódóan előre kitöltött egyedi adatokat. Általánosan elérhető művelet például szerző egy kiadótól történő formázás vásárlás vagy partner teljesítésének igazolása, kiadói- és ISBN azonosítók megrendelése stb.

Mik azok az egyedi megrendelés műveletek?
Olyan egyedi tartalommal összeállított műveletek, ami csak neked szól – ezen műveleteket oldalunkon nem tesszük közzé, nem szerepelnek listában, nem kereshetők, kérjük, ha ilyet kapsz tőlünk, te se oszd meg mással. A kiadás folyamatának lépései során – ha abba minket is bevonsz/bevontok – több ilyen művelettel is találkozhatsz, illetve szerzőként a kiadás jóváhagyása lépés során mindenféleképp egyedi műveletet állítunk össze részedre (utóbbira minta ITT). Ha például szerző-partner megállapodásotokhoz oldalunkon megbízási szerződést kezdeményeztek, akkor az alapján szerző részére egy egyedi részesedés/egyösszegű vásárlás műveletet, partner számára pedig egy megbízás elfogadását tartalmazó egyedi jóváhagyás műveletet készítünk és küldünk, de szintén egyedi műveletek a megjelenést követően a szerző részére küldött dedikáció műveletek is (bár vásárló a dedikációt a szeretekolvasni.hu oldalon kéri, annak teljesítését itt, a szeretekirni.hu oldalon bonyolítjuk le – erre minta ITT).

Partnerként egyszerre többféle szolgáltatásomat is kínálhatom?
Igen – minden megjelölt/kitöltött kínál tevékenységedet külön-külön hirdetésedként tesszük közzé a piactéren.

Szerzőként művemhez egyidejűleg több szolgáltatásra vonatkozó keresést is közzétehetek?
Igen – minden megjelölt/kitöltött keresésedet külön-külön hirdetésedként tesszük közzé a piactéren.

Szerzőként úgy jutok el művem megjelentetéséig, hogy a kiadóval nem is találkozom személyesen, nem írunk alá papír alapú szerződést?
A folyamat kezdetétől a műved kiadásáig mindent online bonyolítunk, ehhez oldalunkon megkapsz minden segítséget – folyamatról, útmutatókról és segítség igénybevételéről áttekintés ITT.

Szerzőként akkor is igénybe vehetem az oldalon elérhető szolgáltatásokat, ha a végén nem szerződöm veletek a könyvem kiadására?
Igen. Jelen oldal elsődleges célja, hogy műved kiadásra kész állapotba kerüljön: ehhez szabadon felhasználhatsz oldalunkon elérhető minden eszközt és szolgáltatást – partnerek és általunk nyújtottakat is –, függetlenül attól, hogy a végén szerződsz-e velünk műved értékesítésére (az sem elvárás, hogy az egyes lépések során bármiféle szolgáltatást vásárolj tőlünk).
Célunk és reméljük is, hogy megjelenteted műved szeretekolvasni.hu oldalunkon – hiszen az ott értékesített könyvek biztosítják jelen oldal működtetését is –, ugyanakkor ezt azzal akarjuk elérni, hogy önmagában is előnyös, választásodra érdemes kiadási feltételeket nyújtunk számodra, nem pedig azzal, hogy jelen oldallal csapdába ejtünk (bár a részesedés programnak van egy egy éves kötöttsége, ha megismered a működését, beláthatod, a részesedés programnak sem a foglyul ejtésed a célja).
Ha művedet máshol jelentetnéd meg, ügyelj, hogy:
 részesedés programot értelemszerűen ne vegyél igénybe – kizárjuk azt a szerzőt, aki közreműködő partner tekintetében ezzel visszaél –, továbbá
• a kiadás-előkészítés és borítótervezés útmutatóink és azok sablonjai kimondottan az általunk történő kiadásra készítik fel a műved, azaz mazsolázd ki azt, ami számodra ezekből a végeredményhez felhasználható.

Művemhez korábban/más kiadás keretében kapott ISBN számot felhasználhatom itt, illetve az itt kapott ISBN számot felhasználhatom más kiadónál?
Nem: sem műved esetleges korábban kapott ISBN száma nem használható fel az általunk történő kiadásnál, sem az általunk kiadott kivitelek ISBN számai nem használhatók fel más kiadásnál – szabályokról bővebb információ az Országos Széchényi Könyvtár Magyar ISBN és ISMN Iroda oldalán, ITT.
Mivel épp csak most indultunk, ezért művednek az általunk történt kiadását követő esetleges átdolgozásával/javításával/bővitett kiadásával, mindezek részleteivel (így többek között, hogy a nálunk megjelent műved átdolgozása esetén mikor kell új ISBN-t igényelni) egyelőre nem foglalkozunk, idővel az ezzel kapcsolatos útmutatót és folyamatot is közzétesszük.

Szerzőként, könyvem megjelentetése mellett más könyvének kiadást támogató közreműködő partnereként is tevékenykedhetek?
Igen – TELJES regisztrációval szabadon tevékenykedhetsz szerzőként és/vagy kiadást támogató partnerként is.

Mi az a  részesedés program?


szerző

„egy szelet a szerző tortájából”

közreműködő partner
Művedhez igénybe vett szolgáltatás megvásárlásakor/teljesítésekor nincs egyösszegű fizetnivalód, a szolgáltatásért cserébe lemondasz művedből származó első éves részesedésed megállapodott százalékáról – ezen idő alatt műved máshol nem kerülhet forgalomba. A megállapodott mértékű részesedés elszámolását és kifizetését, a megbízási szerződés adminisztrációját kiadó díjmentesen végzi el. Megbízásod teljesítéskor nem kapsz egyösszegű fizetséget, az értékesített mű első éves bevételéből teszel szert részesedésre.
Teljes regisztrációval kell rendelkezned (akár magánszemélyként, akár vállalkozásként).

Szerzőként és közreműködő partnerként is számolj azzal, hogy a mű részesedés program időszakban értékesített darabszámára/bevételére nincs garancia, a részesedés díjazásnak nincs sem minimum összege, sem felső korlátja.

 Részesedés programban miért fix az egy éves időtartam, ha partner és szerző szeretné, miért nem állapodhatnak meg hosszabb időszakban?
Bár a kötöttségeknek lehetnek pozitív hozadékai, művek magunkhoz láncolását nem tekintjük annak, az egy év pedig nem csak egy kerek szám, de remélhetőleg kellő idő is arra, hogy a mű „beinduljon”.

Szerzőként van mód kilépnem a részesedés programból annak egy éves határidejének letelte előtt?
• Ha a kiadótól vásároltál formázás és/vagy kiadás-előkészítés szolgáltatást részesedés programban, azt egyösszegű vásárlás művelettel bármikor kiválthatod – a kiváltásra szolgáló műveletet az eredeti vásárlásodban (PROFILOM – MEGRENDELÉSEK) találod meg és fontos, hogy az abban linkelt műveletet használd.
• Ha partner közreműködését vetted igénybe részesedés programban, akkor a partnereddel kell megállapodnod a részesedés program idő előtti lezárásáról és annak (anyagi) feltételeiről – megállapodásotok anyagi és egyéb feltételeibe sem szólunk bele és nem is moderálunk. Ha és miután megegyeztetek/elszámoltatok egymással, partnernek kell kezdeményeznie felénk az adott részesedés program megállapodás elszámolásának lezárását az erre rendszeresített művelettel (elérhető ITT).

Mi történik, ha a részesedés programmal érintett mű nem jut el a kiadásig vagy a megjelenéstől számított 12 hónapon belül visszavonásra kerül a szeretekolvasni.hu oldalról?
• Kiadótól igénybe vett szolgáltatás esetén szerzőnek meg kell fizetnie a teljesítés díjérték összeget – az erre szolgáló műveletet az eredeti vásárlásodban (PROFILOM – MEGRENDELÉSEK) találod meg és fontos, hogy az abban linkelt műveletet használd.
• Partnerrel szerzőnek el kell számolnia, ehhez irányadó összeg a megállapodásba foglalt, szolgáltatás teljesítés díjértéke összeg. Ha és miután megegyeztetek/elszámoltatok egymással, partnernek kell kezdeményeznie felénk az adott részesedés program megállapodás elszámolásának lezárását az erre rendszeresített művelettel (elérhető ITT).
Fenti teljesítés hiányában a Megbízási szerződés szerinti eljárás lép életbe (lásd ITT).

Szerzőként a művem kiadásig vezető lépéseinek során egyösszegű szolgáltatásvásárlás esetén kapok számlát, míg részesedés program vásárlás esetén nem – nem kellene részesedés program vásárlásomról is számlát kapnom?
Egyösszegű szolgáltatásvásárlás esetén te vagy a fizető fél, tőled származik a bevétel, te kapod a számlát. Részesedés program százalék levonása – hasonlóan a kiadói díjhoz – műved vásárlójától származó bevételből történik, ő a fizető fél, ő kap számlát a vásárlásról.

Miként tudok a művemből szerzői példányt vásárolni?
Szerzői példányokról és vásárlásukról áttekintést találsz ITT.

Szerzőként honnan tudom, hogy közreműködő partneremnek van-e alkotói neve, azt pontosan milyen formában és/vagy milyen titulussal szeretné a műben látni?
Közreműködő partnerként hol kell megadnom, hogy miként szeretném a nevemet megjelentetni a műben?

Együttműködésetek során tisztázzátok, hogy közreműködő partner pontosan milyen szerepkör megnevezéssel és néven/alkotói néven/titulussal szeretne a mű impresszumában megjelenni.

Ha a közreműködő partner vállalkozás, miért nem választható kiadó közreműködésével  egyösszegű megbízás?
Vállalkozás megbízott partner közvetlenül tud számlázni a szerzőnek, ezért egyösszegű megbízás esetén nincs értelme a kiadót bevonni az ügyletetekbe. Más eset a részesedés program, hiszen ott a megbízottat megillető százalékot a kiadó számolja el: részesedés programot attól függetlenül választhatjátok, hogy a megbízott magánszemély vagy vállalkozás. És félreértés elkerülése végett: egyösszegű megbízás kiadó közbeiktatásával való alkalmazhatósága független attól, hogy a szerző magánszemély vagy vállalkozás, a lényeg, hogy a megbízott legyen magánszemély (vagyis, ha a szerző vállalkozásként nem akar a megbízott magánszemély kifizetésével járó adminisztrációval foglalkozni, ránk bízhatja).

Katás vállalkozásként hirdethetem szolgáltatásomat?
Igen.
Arra ügyelj, hogy Részesedés programból származó bevételt vállalkozás partnerként a kiadó számára kell számlázni, illetve szerzők között is lehet, aki vállalkozásként tevékenykedik. Célszerűen írd bele hirdetésedbe, ha csak magánszemélynek szolgáltatsz, illetve szerzők keresés hirdetését tudod szűrni működési formára.

Nyugdíjas szerzőként kérhetem, hogy ne művem felhasználási szerződése alapján, hanem megbízási szerződés keretében fizessetek a megírt könyvemért?
Nem. Értjük, hogy nyugdíjasként az aktuális közteherviselési szabályok alapján megbízási jogviszonyban magasabb lenne a nettó jövedelmed, de kizárólag műved felhasználásáért fizetett díjazásra tudunk szerződni.

Borítótervező megbízott jóváhagyása műveletben a „Személyes munkavégzés rész aránya a díjazásból (%)” paraméternél az információs boxban miért írjátok, hogy „Nyugdíjasként valószínűleg 100%-ot fogsz választani”?
Amennyiben nyugdíjas vagy (és regisztrációs oldaladon megjelölted, hogy alanyi jogú nyugdíjas vagy) és a SZORZÓTÁBLÁban áttekintetted, milyen közterhei vannak a szerzői és a nyugdíjas díjazásnak, vélhetően arra jutsz, hogy a borítótervezésed 100%-ban személyes közreműködésed eredménye, szerzői díjazás nélkül.

Magánszemély partnerként a kiadó közreműködésével történő (, megbízásaim napjaiban miért nem lehet átfedés?
Magánszemély megbízott partnerként történő kifizetéseid során minden egyes alkalommal vizsgálnunk kell, hogy keletkezett-e biztosítotti jogviszonyod, ezzel járulékfizetési kötelezettséged – tekintettel az éppen hatályos szabályokra. Ezen szabályok és a megbízások napjainak átfedései/többszörös átfedései – részesedés programban akár egy évvel korábbi napokra vonatkozóan – annyira bonyolítják a végeredményt, hogy az csak nagyon nehezen lenne áttekinthető és feldolgozható, ezért magánszemélyként szerzővel az oldalunkon kötött partneri  ( részesedés és/vagy  egyösszegű) megbízásod zárónapját követő (vagy későbbi) nap lehet egy következő megbízásod kezdőnapja. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezen kritérium az általunk adminisztrált megbízásokra vonatkozik, részünkről az nem szempont és kizáró ok, ha más kifizetőtől is van megbízásod, átfedéssel az általunk adminisztrált megbízásod napjaival – a lényeg, hogy szerzővel az oldalunkon megkötött megbízás napjaiban ne legyen átfedés.