Megbízás nyit

Miután partnereddel egymásra találtatok és megállapodtatok az elvégzendő feladatban, dönthettek úgy, hogy  egymás között bonyolítjátok le az ügyletet vagy a  szerződés adminisztrációjába és a díjazás elszámolásába minket is bevontok (formázást és kiadás-előkészítést kiadó szolgáltatásaként is igénybe veheted, akár egyösszegű díjért, akár részesedés programban, formázást eléred ITT, kiadás-előkészítést ITT).

 Szerző–partner együttműködésetekhez
        már ami adott feladat tekintetében releváns lehet, hiszen egy helyesírás-javítás nyilván nem igényel mélyebben részletezett szerzői elképzeléseket
  • kiválasztás Szerzőként előzetesen kerülj képbe, partnertől arra számíthatsz-e, amit keresel (pl. borítótervező referencia munkái), partnerként figyelj a szerző elképzeléseire, fekszik-e neked a megfogalmazott igénye.
  • feladat Add meg pontosan szerzői elvárásaidat, partnerként, ha kell, tisztázd szerzővel a számodra nem teljesen világos részleteket.
  • határidő, díjazás Előre állapodjatok meg határidőben és díjazásban, kifizetés/elszámolás módjában (bruttó/nettó, adók/bevallások, számla ellenében…) – ha  kiadót is bevonnátok a lebonyolításba, annak átfutási idejével is számoljatok.
  • írásban Azért is, mert „az írás megmarad” és mert szóbeli félreértéseket is elkerülhettek általa. Teljesítés közbeni változásokat/pontosításokat is írjátok le – akár csak egy emlékeztető e-mail a megbeszéltekről.
  • kezdés Partnerként a teljesítésbe csak akkor kezdj bele, ha a feladat és együttműködés minden eleme véglegesítésre került ( kiadó közreműködésével történő megállapodás esetén, miután értesítettünk a szerződés létrejöttéről).
  • kereteken belül Partnerként jelezd, ha az együttműködés közben felmerülő esetleges változások nem férnének bele az eredeti megállapodás kereteibe, ezeket tisztázzátok újra – határidővel, díjazással egyetemben.  
  • a megállapodás kötelez Szerző fizetésre, partner teljesítésre köteles, azaz
- ha partner megállapodás szerint teljesítette a feladatot, jár neki a díjazás (az nem lehet ellenérv, hogy teljesült-teljesült, de szerző mást várt volna – ezért is fontos előre képbe kerülni, mire is számíthat szerző a partnertől),
- ha partner teljesítése felhasználásra alkalmatlan, szerző megalapozottan állhat el a megállapodástól (például nem a hatályos helyesírási szabályzat szerinti korrektúra, borítók nem felelnek meg kiadó útmutatójának…),
- részteljesítettnek is minősíthetitek a feladatot és ehhez igazítjátok a díjazást (mérlegelendő, a részteljesítés hasznosítható-e egyáltalán, illetve milyen mértékben járulhat hozzá a feladat végső/más általi teljesítéséhez).
  • felhasználás Szerző akkor használhatja fel partner (rész)teljesítésének eredményét, ha a partnerével szembeni fizetési kötelezettségének eleget tesz. Teljesítettlen kimenetelű/minősítésű megbízás esetén szerző semmit nem használhat fel az együttműködés során partnertől esetleg hozzá eljutott feladat részeredményekből – minden ilyet vissza kell szolgáltatni partner számára.
 Részesedés program megbízás esetén teljesítettnek minősül a fizetés, ha a mű a teljesítéstől számított 6 hónapon belül megjelenik a szeretekolvasni.hu oldalon és a megjelenéstől számított 12 hónapon belül nem kerül felfüggesztésre az értékesítése, függetlenül az értékesített példányszámtól.
  • együttműködés Mindig törekedjetek az együttműködésre, a megállapodás kölcsönösen eredményes teljesítéssel/díjazással való kimenetelére – különösen fontos az együttműködésetek, ha valami nem a terveitek szerint alakult…

 

   KETTŐTÖK MEGÁLLAPODÁSA ÉS ELSZÁMOLÁSA – tőlünk függetlenül

Egymás között bonyolítjátok le az ügylet egészét – megbízással és elszámolással egyetemben. Ha közreműködő partner ALAP regisztrációval rendelkezik, csak ezt választhatjátok.

  MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS ÉS DÍJAZÁS KIADÓ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

Ha ránk bíznátok a megbízás adminisztrációját és a díjazás elszámolását, azt az alábbi  űrlapokon kezdeményezhetitek – feltétel: megbízott partner is TELJES regisztrációval kell rendelkezzen Részesedés program esetén szerző átengedi művének első éves bevétele utáni részesedése megállapodott százalékát megbízott partnernek, míg  egyösszegű díjazás esetén szerző a megbízási díj adminisztrációs díjjal és kifizetőt terhelő közterhekkel növelt összegét fizeti meg részünkre, mi pedig – kifizetőként eljárva – nettó jövedelmet fizetünk ki magánszemély megbízott partner számára (egyösszegű megbízás esetén a megbízott csak magánszemély lehet – magyarázat ITT). A szerződés tartalmáról előzetesen itt tájékozódhattok: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Részesedés program megbízás esetén a KIADÓI SZERZŐDÉS is része a megállapodásnak, mivel megbízott díjazására az értékesített mű bevételéből kerül sor. A részesedés program százalék, illetve egyösszegű megbízási díj meghatározása kettőtök alkuja, a modellezéshez segítséget találhattok a SZORZÓTÁBLA és Kalkulátor segédleteinkben (utóbbi letöltése ITT).

 Válaszd a nektek megfelelő űrlapot (további részleteket tartalmaznak a megbízás folyamatáról):
RÉSZESEDÉS PROGRAM
megbízás kezdeményezése űrlap
EGYÖSSZEGŰ 
megbízás kezdeményezése űrlap

A választott űrlap megrendelését követően egy-egy egyedi
 vásárlás és jóváhagyás műveletet állítunk össze számotokra, ezeket az alábbi minták szemléltetik:
 részesedés program megbízás  egyösszegű megbízás
  szerző vásárlás minta   partner jóváhagyás minta   szerző vásárlás minta   partner jóváhagyás minta

 

 Kapcsolódó művelet-gyűjtemény – a kiadó bevonásával bonyolított megállapodásotok során felmerül(het)nek még műveleti igények (a teljesítésigazolásra szerzőnek biztosan szüksége lesz, a többi azon esetre, ha eltérnétek a normál folyamattól).
mérföldkő • normál folyamat és egyetértéssel lezárt megállapodás nincs egyetértés szerző és partner között
 szerződés előtt visszalépnétek vagy javítanátok az adatokon
a szerződés létrejött •
 rendkívüli művelet egyetértésetekkel  rendkívüli művelet egyetértésetek nélkül*
partner teljesített •
 teljesítésigazolás**
elszámolás •
 részesedés program elszámolás lezárása
  A műveletek útmutatókat tartalmaznak a használatukról.  •— Az egyes műveletek használata csak az adott mérföldkövek előtt/között/után értelmezhető.
* szerzőként – feltételek teljesülése esetén –  fogyasztói felmondási jogod gyarkolására is van lehetőséged (részletek ITT)
** teljesítettnek tekintendő a megbízás akkor is, ha a megbízás záró napját követő 30 nappal bezárólag nem élsz/éltek felénk rendkívüli művelettel Együttműködési mutató
Mi ez? Megmutatja, hogy felhasználó a szerző/partner szerepkörben a kiadó bevonásával lebonyolított megbízási szerződéseit milyen arányban zárta normál folyamattal. Értékét rontja a  rendkívüli művelet egyetértésetek nélkül, továbbá szerző tekintetében a  sérült részesedés program elszámolás, Megbízó szerződésszegésével lezárt szerződés és a  fogyasztói felmondás.
Mindenkinek van ilyenje?   Csak annak, akinek van/volt  kiadó bevonásával bonyolított megállapodása és az már eljutott a feladatteljesítés lezárásáig.
Miként jelenik meg?   Szerepkör megnevezése (szerző vagy partner), a hozzá tartozó mutató % érték, mögötte zárójelben a darabszám. Például  szerző 100% (2 db),  partner 80% (5 db).
Hogyan számoljuk?   Összes feladatteljesítés lezárt szerződés, mínusz egyetértés nélküli művelettel lezárt szerződés, szerző esetén mínusz sérült részesedés program elszámolású szerződések és fogyasztóként felmondott vásárlás, az eredményt elosztjuk a feladatteljesítés lezárt szerződések számával, azaz
% = (∑ feladatteljesítés lezárt szerződés –  – szerző )/∑ feladatteljesítés lezárt szerződés.
Hol találod?
  Piactéri hirdetésekben tesszük közzé.


 

 Javasoljuk, kerüljétek el a következőket:
 rendkívüli lezárás művelet egyetértésetek nélkül sérült részesedés program elszámolás, Megbízó szerződésszegésével lezárt szerződés
  Ha úgy adódik, mindketten törekedjetek arra, hogy a nem várt kimenetelű együttműködésetek kölcsönös egyetértésetekkel () érjen véget: így nem sérül az együttműködési mutatótok, továbbá az ügylet csak a mi nyilvántartásunkban ér véget, a szerződés egymás közötti lezárása továbbra is a feladatotok. Ha részesedés program ügylet során úgy adódik, szerzőként még azelőtt számolj el partnereddel (teljesítés díjértéke összeg megfizetése), hogy a megbízási szerződés ezen státuszba kerülne. Részletek ITT.