Útmutató Formázás áttekintés

Áttekintés Stílusok Írásjelek Ha most kezded az írást Stílusok beállítása Írásjelek javítása

 

Sorrend

 

Fókusz

A formázás teendőit elvégezheted magad, de ránk is bízhatod

Ha további könyvek írását is tervezed, hasznos lehet, ha gyakorlatot szerzel ezen teendőben, de partnerre és ránk is bízhatod a teljesítését*:

                               


Tipp: ha egyes lépések teljesítéséhez partner közreműködését vennéd igénybe, érdemes lehet előzetesen tájékozódni, adott lépés(ek)re kit választanál, ő vállalja-e több lépés (feladat) teljesítését is, köztük akár a formázást is.

Eszközök

Teljesítéshez szükséges programról, formázás sablon letöltés, javasolt munka- és kimeneti fájlnevekről áttekintés ITT.

 

→ Az elvégzendő formázás bemenete

Tartalmilag végső kéziratod fájl – opcionálisan lektorált/szerkesztett.

 

Az elvégzett formázás kimenete

Formázási útmutató szerint formázott kézirat, kéziratnév_formázott.docx fájlnévvel – kiadáshoz elvárt bekezdés stílusokkal, a helyesírási szabályoknak és a formázási követelményeknek megfelelőn túlnyomórészt javított írásjelekkel.

 

Jelen formázási útmutatót hat lapra osztottuk (végrehajtandó teendők az utolsó két lapon, az azt megelőzők vonatkozó információkat tartalmaznak)

o Áttekintés – információs lap: képbe hozunk, hogy a formázás során mit és hogyan kell elvégezned
o Stílusok – információs lap: stílusok mire valók, miért-, hogyan- és milyen stílusokat használunk a könyvedben
o Írásjelek – információs lap: nem csak írásjelek, de formáznak is
Ha most kezded az írást – információs, illetve, ha érintett vagy, műveleti lap is: időt és energiát spórolsz, ha követed iránymutatásunkat
Stílusok beállítása – műveleti lap: végigvezetünk az elvégzendő lépéseken
Írásjelek javítása – műveleti lap: végigvezetünk az elvégzendő lépéseken

 

A formázás kihívásai

Wordben könyvet formázni?!

Valóban, vannak erre megfelelőbb eszközök, de mivel a szerzők jellemzően Wordben írják a műveiket – mi pedig minél egyszerűbb utat szeretnénk biztosítani könyvük kiadásához –, ezért ezen eszközre készítettük fel a kiadásig vezető lépéseket.

Akár most kezded az írást, akár már elkészült kéziratodat kell formába rázni, jelen útmutatóval lépésről-lépésre végigvezetünk a teendőiden.

E-könyvet vagy nyomtatott könyvet formázunk?

Egyszerre mindkettőt. Míg egy elkészült pdf e-könyv és nyomtatott könyv formázott megjelenése állandó, addig egy epub változat felhasználó számára praktikus beállításokhoz igazodik, ezért a formázási/helyesírási/tördelési szempontokat a teljes szöveg dinamikus változására kell felkészíteni – az epub kivitel a helyesírás-javítás végén válik majd el a többitől: míg az epub szavak elválasztása nélkül készül el, a pdf és nyomdai kivitelekben beállításra kerül a szavak elválasztása, aminek helyességét még vizsgálni és szükség szerint javítani kell.

Formázás vs. helyesírás-javítás

Formázás során a helyesírással alapvetően nem foglalkozunk, ugyanakkor a formázási munka egyik fő területe az írásjelek megfelelő alkalmazása, amely értelemszerűen nem lehet független a helyesírási szabályoktól. A beépített makróval az írásjelek helytelen használatát nagyrészt már a formázás során, percek alatt javítani fogod – ezzel nagyban csökkentve a helyesírás-javítás teendőit.

A formázás és helyesírás-javítás sorrendje és tartalma a következő (    jelölések az Írásjelek lapon):

1. Formázás:  -   stílusok beállítása (makró futtatás és kézi feladat),
 írásjelek javítása makróval,
 írásjelek kézi javítása csere funkció használatával.

 

2. Helyesírás-javítás:  -   minden, ami helyesírás,
 külön fókusszal azon írásjelekre, amelyeknél gyakran nem megfelelőt használunk (kötőjel, gondolatjel, mínuszjel, nagykötőjel, hiányjel/aposztróf, percjel, másodpercjel)
nem törő írásjelek alkalmazása, elválasztások felülvizsgálata/javítása (főszövegbe történő utolsó beavatkozás)

 

A kihívás összetevői

Ezen összetevők nem mindig állnak egymással teljes összhangban – mert ha jómagunk ideális esetben tisztában is vagyunk a helyesírás szabályaival, nem biztos, hogy azokat íráskor is minden esetben alkalmazzuk, illetve az sem biztos, hogy a helyesírási szabályok a könyv formázása szempontjából is megfelelőek.

Vegyünk egy példát. A gondolatjelet („–”) a magyar helyesírás szabályai szerint háromféle írásjelként is használjuk: gondolatjelként, nagykötőjelként és mínuszjelként. Ugyanakkor gyakori, hogy a billentyűzeten ezek helyett kötőjelet („-”) nyomunk, amit a Word, ha két oldalán szóköz van, már íráskor gondolatjelre cserél – persze, ha be van kapcsolva a gépelés közbeni automatikus karaktercsere. A végeredmény pedig az, hogy a kéziratunk olyan helyeken is kötőjelet tartalmaz, ahol gondolatjelnek kellene lennie, vagy épp gondolatjel van ott, ahol kell, de mivel az általa jelölt gondolatjel, nagykötőjel és mínuszjel másként tapad/nem tapad, ezért az előtte/mögötte lévő szóköz és annak hiánya is lehet hiba. Hab a tortán, hogy ha a mínuszjelet a helyesírási szabályok szerint használtad és gondolatjelet ütöttél, akkor azt bizony szándékosan el kell „rontanunk” – ugyanis, míg a gondolatjel törő karakter, addig a mínuszjel nem, márpedig egy kivonási művelet vagy egy negatív érték nem törhet meg a mínuszjelnél, ráadásul a plusz jelben a vízszintes vonal a mínusz jellel egyezik meg, ami betűtípus függően kisebb-nagyobb mértékben eltérő méretű/pozíciójú a gondolatjelhez képest (ne firtatássuk, hány regényben fordul elő mínuszjel, elég, ha felkészültünk a makróval való javítására). Azután ott van még a gondolatjelet követő vessző, ami szintén nem törhet következő sorba egy közbevetést záró gondolatjelről…

 

Számosság

Egy átlagos kéziraton több ezer formázási-/írásjel javítást kell végrehajtani. A javítások túlnyomó részét egy-két perc alatt, makrók futtatásával fogod elvégezni.

 

Alapvető kellékek

Dokumentumok, amikkel formázás során dolgozni fogsz

Formázás során két dokumentumra lesz szükséged

 o könyved kéziratára,
 o makrókat tartalmazó formázás sablonra (Formazas_sablon.docm – letöltheted ITT). A formázás sablon beállításain ne változtass!

 

Szövegszerkesztő használata

A szövegszerkesztő MS Word 2016 vagy frissebb verzió, magyar megjelenítési és tartalomkészítési beállításokkal.
Formázási szimbólumok megjelenítése Kapcsold be a „Bekezdésjelek és egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenítését” a [Kezdőlap] Bekezdés csoportban.
Nyomtatási nézet Nyomtatási nézetet válaszd ([Nézet] lap Nézetek csoport [Nyomtatási nézet]).
Stílusok A bekezdéseket kizárólag a stílusok használatával formázd, a sablonban szereplő stílusokon ne változtass.
Navigációs panel Javasoljuk a használatát, ha már vannak címsor stílussal jelölt bekezdések, könnyebben mozogsz általa a műben: [Ctrl]+[F] és kattints a [Címsorok] fülre.
Elválasztás Az elválasztás „Nincs” beállítás legyen – [Elrendezés fül] Oldalbeállítás rész [Elválasztás6] lenyíló. A helyesírás-ellenőrzés egyik utolsó lépéseként kerül csak bekapcsolásra az elválasztás, pdf és nyomtatott kivitelek tekintetében.
Makrók A Makrókat a Nézet fülön éred el, a Makrók megjelenítésére használhatod az [Alt]+[F8] billentyűkombinációt is. A formázás sablon két makrót tartalmaz, amiket majd az útmutató iránymutatása alapján futtatnod kell.
Mentés Mentések alkalmával munkafájlokban növeld a verziószámot. Gyakorlatod szerint, az általunk megjelölteknél gyakrabban is végezhetsz mentéseket, de ahol jelezzük, ott mindenféleképp végezd el.
Csere A csere ablakot a [Ctrl]+[H] billentyű-kombinációval tudod előhívni.
o Ügyelj rá, hogy korábbi használatból ne maradjon benn Formátum feltétel se „Keresett szöveg:”-ként se „Csere erre:” paraméterként – a [Formázás nélkül] gombbal törölheted.
o Behelyettesítés funkcióval kell majd használnod.
„Csak a szöveg megőrzése” Ha beillesztés utasítás során „Csak a szöveg megőrzése” útmutató szerepel, azt szigorúan ennek megfelelően végezd el. Ilyen esetben a beillesztett szöveg felveszi annak a bekezdésnek a stílusát, ahová beilleszted, míg bekezdések „normál” beillesztése esetén a beillesztett bekezdések hozzák magukkal a stílusukat – mindkét módszernek megvan a maga alkalmazási helye/oka.

 

Billentyűk, gombok, speciális karakterek

o Szögletes zárójellel jelöljük a billentyűket és a képernyőn kattintandó gombokat/feliratokat, például: [Ctrl], [Kezdőlap].
o Plusz jellel jelöljük, ha az előtte lévő billentyűt lenyomva kell tartanod a következő(k) leütése előtt, például: [Ctrl]+[C] (másolás vágólapra), [Shift]+[Ctrl]+[Szóköz] (nem törő szóköz).
o Karakterkódok esetén a számokat nem rakjuk szögletes zárójelbe, ezeket a számokat a numerikus billentyűzeten kell beütnöd, például: [Alt]+0150, ami a gondolatjel („–”) kódja.

Végrehajtandó teendődet négyzet alakú felsorolásjellel és kék színnel jelöljük

  • Tételesen megadjuk, miben dolgozol, hova kattints, hova és mit írj vagy másolj be.
  • A bemásolandó karaktersorokat idézőjelben adjuk meg, ilyenkor az idézőjelet NE másold be, például: „([0-9]).[ ^s]([0-9])”.

 

Makrók

A makrókkal feltételekhez kapcsolt műveletsorokat tudunk előre meghatározni és egyszerűen végrehajtani. A műved formázása során egy-egy ilyen előre elkészített makró fog segíteni a

 o stílusok beállításában és az
 o írásjelek helyesírási- és formázási javításaiban.

Az írásjel hibákat nem tudjuk makróval 100%-osan javítani – az írásjelek makró futtatását követően lesz még egy feladatsor, amit magadnak kell végrehajtanod a formázás keretein belül és lesz, ami a helyesírás-ellenőrzésre marad (vonatkozó útmutatóink mindkét lépésben végigvezetnek ezen teendőkön).