Útmutató Formázás stílusok beállítása

Áttekintés Stílusok Írásjelek Ha most kezded az írást Stílusok beállítása Írásjelek javítása

 

Összefoglaló az elvégzendő feladatról

Két dokumentumot fogsz használni:
     o kéziratod
     o letöltött Formazas_sablon.docm formázás sablont
Minden teendő kapcsán útmutatást kapsz, mikor, melyikkel kell dolgoznod.

Teendőid lépései a következők lesznek – lentebb ezen pontokon részletesen végigvezetünk:

  1. Ellenőrzöd/módosítod a Word elválasztási beállítását.
  2. Eredeti kéziratodban megjelölöd a normáltól eltérő stílusú bekezdéseket – ezt választásod szerint az A, B vagy C verzió egyikén valósíthatod meg.
  3. Kéziratod tartalmát átmásolod a Formazas_sablon.docm formázás sablonba és létrehozod a Forzámás formázási munkafájlt.
  4. Futtatod a Stílus csere makrót.

 

1. Ellenőrzöd/módosítod a Word elválasztási beállítását

Az eredeti kéziratodban kell dolgoznod.

 • Kattints [Elrendezés] fül Oldalbeállítás rész [Elválasztás6] lenyíló/Nincs – ellenőrizd, ki van-e kapcsolva az automatikus elválasztás, ha nincs, kapcsold ki.

2. Eredeti kéziratodban megjelölöd a normáltól eltérő stílusú bekezdéseket

Egyes bekezdéseidhez az alábbi stílusokból választhatsz (mint „Stílus táblázat” fogunk rá hivatkozni) és a hozzájuk tartozó Bemásolandó karaktersorokat kell az érintett bekezdésekbe beillesztened:

Stílus Bemásolandó karaktersor Stílus Bemásolandó karaktersor Stílus Bemásolandó karaktersor
Címsor 1  xoxCímsor 1xox Címs. 1 # xoxCíms. 1 #xox Lista 1 xoxLista 1xox
Címsor 2 xoxCímsor 2xox Címs. 2 # xoxCíms. 2 #xox Lista 2 xoxLista 2xox
Címsor 3 xoxCímsor 3xox Címs. 3 # xoxCíms. 3 #xox Lista3 xoxLista3xox
Norm első xoxNorm elsőxox Idézet xoxIdézetxox
Párb első xoxPárb elsőxox Idézet kiemelt  xoxIdézet kiemeltxox

A Normál stílust igénylő bekezdésekkel nem kell foglalkoznod, mivel minden bekezdés ezt fogja felvenni, amibe nem másolod be az eltérő stílust jelölő karaktersort.
Ha műved novelláskötet, az egyes novellák címeit Címsor 1 stílussal jelöld (kiadás-előkészítés során ezzel még lesz teendő).

Címsorok sorszámozása
Ha az eredeti kéziratodban még nem sorszámoztad a címsorokat (sem kézzel, sem automatikus sorszámozással), most választhatsz automatikus sorszámozású címsornak megfelelő Bemásolandó karaktersort is.
Ha az eredeti kéziratodban már sorszámoztad a címsorokat (kézzel vagy automatikusan), akkor ezen sorszám a formázás sablonunkba „kézi” sorszámként fog átkerülni. Ha automatikus sorszámozást szeretnél a formázás sablonunkban (mert például későbbi, változásokat tartalmazó kiadásnál ebben dolgozva egyszerűbb lesz a dolgod), akkor az eredeti kéziratodban törölnöd kell, illetve ki kell kapcsolnod a címsorok sorszámozását és a címsor bekezdésekbe ennek megfelelő Bemásolandó karaktersort kell beillesztened.
Külön nem fogunk kitérni a sorszámozott címsorok jelölésére az eredeti kéziratodban, ezért, ha a formázás sablonunkban automatikusan sorszámozott címsorokat szeretnél (és az eredetiben nincsenek sorszámok ezen címsorokban), akkor, ahol
     o „Címsor 1” stílusra hivatkozunk, ott a „Címs. 1 #” stílusnak megfelelően a „xoxCíms. 1 #xox”
     o „Címsor 2” stílusra hivatkozunk, ott a „Címs. 2 #” stílusnak megfelelően a „xoxCíms. 2 #xox”
     o „Címsor 3” stílusra hivatkozunk, ott a „Címs. 3 #” stílusnak megfelelően a „xoxCíms. 3 #xox”
     Bemásolandó karaktersort kell használnod.

A-B-C verzió – három féle út, hogy kéziratodban megjelöld a bekezdések beállítandó stílusát

Mivel az eredeti kéziratodból formázatlanul kell átmásolnod műved főszövegét a formázás sablonunkba, a bekezdések addigi stílusbeállításaikat elveszítik és mind Normál stílust vesznek fel (a formázás sablonban árválkodó üres bekezdésnek ez a stílusa). Ez megfelel könyved bekezdései kb. 90-98%-ának, amelyek valóban Normál stílust kell, hogy kapjanak, de a több ezer bekezdés fennmaradó részére be kell állítani a megfelelő stílust. Ezen egy-két-, de akár több száz bekezdés mindenféleképp kézi beavatkozást igényel tőled. Erre sokféle megoldás létezik, hármat listázunk, amikre lépésről-lépésre útmutatót is kidolgoztunk – de megvalósíthatod saját megoldásodat is, a lényeg, hogy a formázás sablonba formázatlanul bemásolt műved bekezdései megkapján a formázás sablon megfelelő stílusát.

Az alábbi megoldások mind arra épülnek, hogy az eredeti kéziratodban használtál valamiféle formázást/tagolást, így az átláthatóbb és könnyebben azonosíthatod benne a Normál stílustól eltérő bekezdéseket, mintha a formázás sablonba egy formázatlan beillesztés után a csupa azonos stílusú bekezdés között kellene rátalálnod. Ezért a formázás sablonunkban lehetséges stílusokhoz megadunk egy karaktersort, amivel meg kell jelölnöd eredeti művedben minden, a formázás sablonban nem Normál stílust igénylő bekezdést – még mielőtt átmásolnád a tartalmát a formázás sablonba. A formázás sablonba történő másolást követően futtatod a beépített makrót, ami a karaktersorok alapján elvégzi a bekezdések stílusának beállítását és törli a fölöslegessé vált karaktersorokat.

A három verzióban csak annyi a különbség, hogy miként kerülnek bele az érintett bekezdésekbe a szükséges karaktersorok: 

A verzió - ha nem használtál stílusokat
Végiggörgeted az eredeti kéziratod és minden Normáltól eltérő stílust igénylő bekezdéshez bemásolod a majd beállítandó stílushoz tartozó karaktersort.
B verzió - legalább a címsorokat címsor stílusokkal jelölted
A csere funkcióval stílusonként beilleszted eredeti kéziratod címsoraiba a formázás sablon stílusának megfelelő karaktersorokat. Ezután bekapcsolod a keresés panelt és a legalsóbb szintű címsorokra navigálva az őket követő bekezdésekre bemásolod a Norm első és Párb első stílusú bekezdésekhez szükséges karaktersort. Ha maradt még beállítandó bekezdés, azt már görgetve, illetve emlékezetből kell megtalálnod és a kívánt karaktersorral megjelölnöd.
C verzió - csak stílusok révén formáztad a kéziratod
A csere funkcióval stílusonként beilleszted a formázás sablon stílusának megfelelő karaktersort.

Válaszd a számodra megfelelőt:

A verzió
ha nem használtál stílusokat
B verzió
legalább a címsorokat címsor stílusokkal jelölted
C verzió
csak stílusok használatával formáztad a kéziratod
-----------------A eleje---------------------

 

Igazából legalább egy stílust biztos használtál – ezt a stílust kapta az összes bekezdésed.

Ebben az esetben végig kell menned a kéziratodon és minden, a formázás sablonban nem Normál stílust igénylő bekezdésbe (elejére/végére/közbenső részére) be kell másolnod az alkalmazandó stílushoz megadott karaktersort.

2.A.1

 • Műved első/következő bekezdéséhez jelöld ki a megfelelő Bemásolandó karaktersort a Stílus táblázatban (például „xoxCímsor 1xox”),
 • [Ctrl]+[C] – vágólapra helyezted,
 • lépj át az eredeti kéziratba és kattints a kívánt bekezdés elejére,
 • [Ctrl]+[V] – beillesztetted a vágólap tartalmát.

 • Végezd el a fenti folyamatot az összes olyan következő bekezdéssel, amely nem normál stílust kell, hogy kapjon.

 

-----------------A vége---------------------
-----------------B eleje---------------------

 

Ez a verzió hosszabb leírást tartalmaz, mint az A verzió, de amennyivel hosszabb a leírás, annyival gyorsabban is végzel.

2.B.1 Címsorok jelölése (Címsor 1/Címsor 2/Címsor 3)

 • Kattints az eredeti kéziratod első, első szintű címsorába. ˜ Jegyezd meg, a Kezdőlap fül/Stílusok részen adott címsor bekezdésnek pontosan mi az elnevezése (ha nem látsz egyetlen stílust sem kerettel megjelölve, görgesd a stílusok listát és így keresd meg a megjelölt, alkalmazott stílust).
 • [Ctrl]+[H] – ezzel megnyílt a csere panel.
 • Kattints a „Keresett szöveg:” mezőbe és írd/másold be a következőt (az idézőjelet ne): „^13”*.
 • A „Keresési beállítások” alsó panelrész legyen lenyitva (ha nincs, kattints [Egyebek > >] – ez megnyitja a „Keresési beállítások” panelrészt).
 • A „Keresési beállítások” alsó panelrészen a „Behelyettesítéssel” előtti négyzet legyen kipipálva (pótold, ha nincs).
 • Kattints a bal alul lévő [Formátum] gombra, a felugró ablakban pedig kattints a „Stílus…” sorra – megnyílik a „Stílus keresése” ablak.
 • A „Keresett stílus” görgethető listában keresd meg/válaszd ki azt a stílust, amit korábban ˜ megjegyeztél, mint az első szintű címsor stílusa.
 • Miután kiválasztottad a megfelelő stílust, kattints a „Stílus keresése” ablak alján lévő [OK] gombra – a „Keresett szöveg:” alatt megjelent egy „Formátum:” felirattal kezdődő sor, továbbá „Stílus:” és az <általad kiválasztott címsor stílus neve>.
 • Jelöld ki a következő karaktersort (az idézőjelet ne): „xoxCímsor 1xox^13” és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Lépj vissza az eredeti kéziratodba és kattints a „Csere erre:” mezőbe, [Ctrl]+[V] – ezzel beillesztetted a vágólap tartalmát
  („xoxCímsor 1xox^13”).
 • Kattints [Az összes cseréje] gombra – ez a keresett stílusú bekezdések végére beszúrja a „xoxCímsor 1xox” karaktersort.
 • Megjelenik egy tájékoztató ablak a cserék végrehajtásáról és hogy hány csere történt**. Kattints az [OK] gombra, hogy bezárd a tájékoztató ablakot.

 • Ha további szintű címsor(oka)t is használtál, akkor a fenti eljárást ismételd meg erre/ezekre is, de értelemszerűen
  Címsor 2 esetén az eredeti kéziratodban a másodszintű címsorhoz tartozó stílust kell kiválasztanod a „Keresett stílus” görgethető listából és a „Csere erre:” mezőbe a „xoxCímsor 2xox^13” karaktersort kell beillesztened,
  Címsor 3 esetén az eredeti kéziratodban a harmadszintű címsorhoz tartozó stílust kell kiválasztanod a „Keresett stílus” görgethető listából és a „Csere erre:” mezőbe a „xoxCímsor 3xox^13” karaktersort kell beillesztened.

*A „^13” „Behelyettesítéssel” módban a bekezdés vége jelet jelöli. Amint látod, ugyanez megjelenik a „Csere erre:” mező Bemásolandó karaktersora végén is: ha automatikusan sorszámozott címsor bekezdéseket alkalmaznál a formázás sablonunkban, akkor figyelj, hogy ezen „^13” a Stílus táblázat Bemásolandó karaktersorod végéről se maradjon le.

**A cserék száma meg kell egyezzen az érintett bekezdéseid számával. Ha nulla vagy az általad várttól eltérő a szám, akkor a keresendő mezőbe a „^13” karaktereket nem megfelelően írtad be és/vagy nem a megfelelő keresett stílust választottad ki. Az is lehet, hogy nem minden címsor bekezdés kapta azt a stílust, mint gondoltad…Visszavonással ([Ctrl]+[Z]) vissza tudod állítani a csere futása előtti állapotot majd végezd el a fentieket javított keresési feltételekkel.

2.B.2 Címsorok utáni normál első (Norm első) bekezdések
Kéziratod legalsóbb szintű címsorát követő bekezdések elejére beillesztjük a Norm első stílusnak megfelelő karaktersort (nem probléma, ha a Párb első stílust igénylők elejére is ez kerül, javítjuk). Az alábbiakban a legalsóbb szintű címsort Címsor 2-ként szerepeltetjük, ha neked ettől eltérő, cseréld a megfelelőre.

 • Eredeti kéziratban megnyitottad a csere panelt ([Ctrl]+[H]).
 • A „Keresési beállítások” alsó panelrész legyen lenyitva (ha nincs, kattints [Egyebek > >] – ez megnyitja a „Keresési beállítások” panelrészt).
 • A „Keresési beállítások” alsó panelrészen a „Behelyettesítéssel” előtti négyzet legyen kipipálva (pótold, ha nincs).
 • Jelöld ki a következőt (az idézőjelet ne): „xoxCímsor 2xox^13”. Figyelj, ha esetedben nem a Címsor 2 a legalsóbb szintű címsor, használd a megfelelő Beillesztendő karaktersort, mögötte „^13” kiegészítéssel.
 • [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted a kijelölt karaktersort,
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Keresett szöveg:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • „Keresett szöveg:” alatt ne szerepeljen „Formátum:” „Stílus:” és érték, ha van ilyen, kattints a [Formázás nélkül] gombra.
 • Jelöld ki a következő karaktersort (az idézőjelet ne): „xoxCímsor 2xox^13xoxNorm elsőxox” és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Csere erre:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • Kattints [Az összes cseréje] gombra.

2.B.3 Törlöd a xoxNorm elsőxox karaktersor utáni fölös bekezdésjeleket (ha vannak ilyenek)

 • Jelöld ki a következőt (az idézőjelet ne): „xoxNorm elsőxox[^13]{1;}”. és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Keresett szöveg:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • Jelöld ki a következő karaktersort (az idézőjelet ne): „xoxNorm elsőxox” és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Csere erre:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • Kattints [Az összes cseréje] gombra.

2.B.3.opció a nem címsor után következő, előtte üres bekezdéssel jelölt normál első és párbeszéd első bekezdésekhez
Ha ezen bekezdések előtt egy üres bekezdést alkalmaztál (csak egy bekezdés vége jelből áll a sor), végezd el a az alábbit (a majdan Párb első bekezdések elé is beillesztheted a Norm első stílusra utaló karaktersort, mindjárt javítjuk):

 • Jelöld ki a következőt (az idézőjelet ne): „^13^13”. és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Keresett szöveg:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • Jelöld ki a következő karaktersort (az idézőjelet ne): „^13xoxNorm elsőxox” és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Csere erre:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
        - Ha máshol nincs tele a kéziratod üres bekezdésekkel, kattints [Az összes cseréje] gombra.
        - Ha máshol is használtál üres bekezdéseket Kattints a [Következő] gombra. Ha a találat
            - megfelelő, kattints a [Csere] gombra,
            - nem megfelelő, akkor a [Következő] gombra.
        Így menj végig a kéziratodon.

2.B.4 Ha xoxNorm elsőxox után kötőjel/gondolatjel, csere Párb elsőre

 • Jelöld ki a következőt (az idézőjelet ne): „xoxNorm elsőxox([-–])”. és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Keresett szöveg:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • Jelöld ki a következő karaktersort (az idézőjelet ne): „xoxPárb elsőxox\1” és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Kattints az eredeti kéziratod csere panel „Csere erre:” mezőbe és [Ctrl]+[V].
 • Kattints [Az összes cseréje] gombra.

Ezután a címsorokat követő bekezdések már „xoxNorm elsőxox” vagy „xoxPárb elsőxox” karaktersorral kell, hogy kezdődjenek.

2.B.5 Címsorok utáni nem Norm első és Párb első bekezdések javítása 

 • Ha van ilyen, kapcsold be a Navigációs panelt ([Ctrl]+[F]), kattints a Címsorokra és a legalsóbb szintű címsorokon végigmenve találd meg a keresetteket, majd cserélendők helyére illeszd be a Stílus táblázatból a megfelelő Beillesztendő karaktersort.

Nem végeztél még a „xoxNorm elsőxox” és „xoxPárb elsőxox” karaktersorok beillesztésével, ha egyes fejezeteken belül címsor nélkül kezdesz új részt és NEM végezted el a 2.B.3.opció pontot: ilyen bekezdések elejére szintén a „xoxNorm elsőxox” vagy
„xoxPárb elsőxox” karaktersorokat kell beillesztened (kivéve, ha azok valamilyen idézet/kiemelés stílust kell, hogy kapjanak).

2.B.6 Ha van nem címsor után következő normál első és párbeszéd első bekezdésed és nem végezted el a 2.B.3.opció pontot
Ebben a Címsorok Navigáció panel már nem segít,

 • végig kell görgetned kéziratodat, válaszd a Stílus táblázat megfelelő Bemásolandó karaktersorát és illeszd be a bekezdés elejére.

Meglehet, elkészültél a nem normál stílusú bekezdések jelölésével.

2.B.7 ha maradt még stílus beállítandó bekezdés

 • azt meg kell keresned és be kell másolnod az elejére Stílus táblázat megfelelő Bemásolandó karaktersorát.

 

-----------------B vége---------------------
-----------------C eleje---------------------

 

2.C.1 Címsorok jelölése (Címsor 1/Címsor 2/Címsor 3)

 • Kattints az eredeti kéziratod első, első szintű címsorába. ˜ Jegyezd meg, a Kezdőlap fül/Stílusok részen adott címsor bekezdésnek pontosan mi az elnevezése (ha nem látsz egyetlen stílust sem kerettel megjelölve, görgesd a stílusok listát és így keresd meg a megjelölt, alkalmazott stílust).
 • [Ctrl]+[H] – ezzel megnyílt a csere panel.
 • Kattints a „Keresett szöveg:” mezőbe és írd/másold be a következőt (az idézőjelet ne): „^13”*.
 • A „Keresési beállítások” alsó panelrész legyen lenyitva (ha nincs, kattints [Egyebek > >] – ez megnyitja a „Keresési beállítások” panelrészt).
 • A „Keresési beállítások” alsó panelrészen a „Behelyettesítéssel” előtti négyzet legyen kipipálva (pótold, ha nincs).
 • Kattints a bal alul lévő [Formátum] gombra, a felugró ablakban pedig kattints a „Stílus…” sorra – megnyílik a „Stílus keresése” ablak.
 • A „Keresett stílus” görgethető listában keresd meg/válaszd ki azt a stílust, amit korábban ˜ megjegyeztél, mint az első szintű címsor stílusa.
 • Miután kiválasztottad a megfelelő stílust, kattints a „Stílus keresése” ablak alján lévő [OK] gombra – a „Keresett szöveg:” alatt megjelent egy „Formátum:” felirattal kezdődő sor, továbbá „Stílus:” és az <általad kiválasztott címsor stílus neve>.
 • Jelöld ki a következő karaktersort (az idézőjelet ne): „xoxCímsor 1xox^13” és [Ctrl]+[C] – ezzel vágólapra helyezted.
 • Lépj vissza az eredeti kéziratodba és kattints a „Csere erre:” mezőbe, [Ctrl]+[V] – ezzel beillesztetted a vágólap tartalmát
  („xoxCímsor 1xox^13”).
 • Kattints [Az összes cseréje] gombra – ez a keresett stílusú bekezdések végére beszúrja a „xoxCímsor 1xox” karaktersort.
 • Megjelenik egy tájékoztató ablak a cserék végrehajtásáról és hogy hány csere történt**. Kattints az [OK] gombra, hogy bezárd a tájékoztató ablakot.

 • Ha további szintű címsor(oka)t is használtál, akkor a fenti eljárást ismételd meg erre/ezekre is, de értelemszerűen
  Címsor 2 esetén az eredeti kéziratodban a másodszintű címsorhoz tartozó stílust kell kiválasztanod a „Keresett stílus” görgethető listából és a „Csere erre:” mezőbe a „xoxCímsor 2xox^13” karaktersort kell beillesztened (idézőjel nélkül),
  Címsor 3 esetén az eredeti kéziratodban a harmadszintű címsorhoz tartozó stílust kell kiválasztanod a „Keresett stílus” görgethető listából és a „Csere erre:” mezőbe a „xoxCímsor 3xox^13” karaktersort kell beillesztened (idézőjel nélkül).

*A „^13” „Behelyettesítéssel” módban a bekezdés vége jelet jelöli. Amint látod, ugyanez megjelenik a „Csere erre:” mező Bemásolandó karaktersora végén is: ha automatikusan sorszámozott címsor bekezdéseket alkalmaznál a formázás sablonunkban, akkor figyelj, hogy ezen „^13” a Stílus táblázat Bemásolandó karaktersorod végéről se maradjon le.

**A cserék száma meg kell egyezzen az érintett bekezdéseid számával. Ha nulla vagy az általad várttól eltérő a szám, akkor a keresendő mezőbe a „^13” karaktereket nem megfelelően írtad be és/vagy nem a megfelelő keresett stílust választottad ki. Az is lehet, hogy nem minden címsor bekezdés kapta azt a stílust, mint gondoltad…Visszavonással ([Ctrl]+[Z]) vissza tudod állítani a csere futása előtti állapotot majd végezd el a fentieket javított keresési feltételekkel.

2.C.2 Normál első és Párbeszéd első stílust igényből bekezdések jelölése

 • Járj el a 2.C.1 pont szerint, de a „Keresett stílusként” a kéziratodban alkalmazott stílust válaszd ki, a „Csere erre:” mezőbe pedig „xoxNorm elsőxox^13”, illetve „xoxPárb elsőxox^13” karaktersort kell beillesztened (idézőjelek nélkül).

2.C.3 Ha maradt még olyan bekezdés, ami további, normáltól eltérő stílus jelölését igényli

 • Járj el a 2.C.1 pont szerint, de a „Keresett stílusként” a kéziratodban alkalmazott stílust válaszd ki, a „Csere erre:” mezőbe pedig válaszd hozzá a Stílusok táblázatból a megfelelő Bemásolandó karaktersort, végén kiegészítve „^13” (idézőjel nélkül).

 

-----------------C vége---------------------

3. Kéziratod tartalmát átmásolod a Formazas_sablon.docm formázás sablonba és létrehozod a Formázás formázási munkafájlt

Az eredeti kéziratoddal és az oldalunkról letöltött Formazas_sablon.docm formázás dokumentummal fogsz dolgozni jelen útmutató alapján.

Megjegyzés: a Formazas_sablon.docm dokumentum 5-ös oldalszámmal kezdődik. Ennek az az oka, hogy a főszöveg elé bekerülő címnegyed négy oldalból áll, ami beleszámít a könyved oldalszámába, bár a címnegyeden az oldalszámok nem jelennek meg. (A keménytáblás könyvek címnegyedet megelőző előzék lap nem számít bele az oldalszámozásba.)

A másolást követően létrehozod a Formázás formázási munkafájlt kéziratnév_1_1.docm néven.

3.1 Másolás

 • Belépsz az eredeti kéziratodba.
 • [Ctrl]+[A], ezzel kijelölted a teljes dokumentumot,
 • [Ctrl]+[C], ezzel vágólapra helyezted a kijelölt tartalmat.
 • Töltsd le a Formazas_sablon.docm makrót tartalmazó formázási munkafájlt – eléred ITT.
 • Nyisd meg/lépj át a Formazas_sablon.docm dokumentumba,
 • jobb gomb az egy szál üres bekezdésjel elé,
 • A „Beillesztés beállításai:” alatt válaszd az utolsó piktogramot, ami a vágólapon egy nagy A betűt tartalmaz és ha fölé viszed az egérmutató „Csak a szöveg megőrzése” szöveg jelenik meg – ezzel formázatlanul illeszted be az eredeti kéziratod tartalmát.
 • Ellenőrizd, művednek az eleje és a vége is bekerült-e a kézirat formázás dokumentumba.

3.2 Mentés új néven – létrehozod a formázási munkafájlt

 • Formazas_sablon.docm dokumentumban vagy.
 • Fájl / Mentés másként – válassz könyvtárat.
 • Add meg a fájlnevet a következő formátumnak megfelelően: kéziratnév_1_1.docm.
 • Kattints [Mentés].

4. Futtatod a Stílus csere makrót

 • Formázás formázási munkafájlban vagy (kéziratnév_1_1.docm).
 • [Alt]+[F8] – megnyílt a makró lista, válaszd ki a listából a Stílus_csere makrót, kattints [Indítás].*
 • A makró futás végeztével megjelenik egy ablak a következő üzenettel: „A Stílus_csere makró futása befejeződőtt”. Kattints a felirat alatti [OK] gombra a továbblépéshez.
 • Végezz mentést (javasolt mentés másként, megnövelve a verziószámot).

*Számítógéped teljesítményétől és műved terjedelmétől függően ez néhány másodperctől akár egy percig is tarthat.
Ne szakítsd meg a makró futását – várd meg a makró futás befejeztéről tájékoztató ablak megjelenését!

 

A stílusok beállításával és ezzel a műved alapvető formázásával végzetél.

→ Következnek az Írásjelek javítása feladatai