Útmutató Formázás írásjelek

Áttekintés Stílusok Írásjelek Ha most kezded az írást Stílusok beállítása Írásjelek javítása

 

Ez egy információs lap az írásjelekről, végrehajtandó műveletet nem tartalmaz (vonatkozó teendőd az Írásjelek javítása lapon lesz).

 

Röviden

Az írásjelek formáznak is, de esetenként többfunkciósak: makró futtatásával túlnyomórészt javítod őket, de egyes többfunkciós írásjelek a Te döntésedet igénylik majd.

Bővebben az írásjelek javításáról

Lentebb, táblázatban (UGRÁS ODA) összefoglaltuk a gyakori írásjeleket és főbb tulajdonságaikat, mikor van előttük/mögöttük szóköz/nem törő szóköz és mikor lesz velük teendőd. Merthogy az írásjelekkel nem csak most, a formázás keretei között foglalkozunk, hanem később is lesz vele teendő, mégpedig a következők szerint:

Formázás:  -   stílusok beállítása (makró futtatás és kézi feladat),
 írásjelek javítása makróval,
 írásjelek kézi javítása.

 

Helyesírás-javítás:  -   minden, ami helyesírás,
 külön fókusszal azon írásjelekre, amelyeknél gyakran nem megfelelőt használunk (kötőjel, gondolatjel, mínuszjel, nagykötőjel, hiányjel/aposztróf, percjel, másodpercjel)
nem törő írásjelek alkalmazása, elválasztások felülvizsgálata/javítása (a kéziratba történő utolsó beavatkozás)

 

Lentebb az Írásjelek táblázatban a fenti színes szimbólumokkal jelöltük, adott írásjellel mikor lesz teendőd.

 

Formázás sortörés szabályainak való megfelelés

A formázás során a stílusok beállításán túl azt is meg kell oldanunk, hogy a sortörések megfelelően működjenek – maguktól a sorok nem mindig ott törnek, ahol kellene. Ennek pedig három törő karakter az oka: a kötőjel, a gondolatjel és a szóköz. Nem hibáztatjuk őket, hiszen alapvetően nincs azzal baj, hogy törő írásjelek, csak épp sor végén nem mindig jó, hogy megtörnek és például egy kötőjelről/gondolatjelről a következő sorba törik egy vessző, egy magányos e betű vagy egy negatív értékből a szám. De egy beszúrt gondolat záró gondolatjele sem törhet magányosan a következő sorba, kezdő gondolatjel pedig nem maradhat az előző sor végén, mint ahogyan egy mondatkezdő egy betűs szó (A, Á, E, Ó, Ő) sem. Az ilyen helyzetek elkerülésében van segítségünkre a nem törő kötőjel, a mínuszjel, a nem törő szóköz és a szélesség nélküli nem törhető jel.

Az írásjelek javítása makró futtatásával több ezernyi ilyen törő karakterről nem törő karakterre való javítást is el fogsz végezni, de nem mindet: a maradékkal a helyesírás-javítás során kell még foglalkozni.

 

 Írásjelek javítása makróval

Az írásjelek makró futtatása elvégzi a kéziratodban

  • a balra és jobbra tapad/szóköz/nem törő szóköz és szélesség nélküli nem törhető jel beállításokat (pótlás/törlés/csere),
  • a fölösleges karakterek törlését, valamint
  • karaktercseréket – egyrészt helyesírási hibák javításaként, másrészt formázás sortörési szabályainak beállítása végett.

A makró nem javít minden lehetséges hibát, de a jellemzőket kezeli. A lap alján találod a makró által elvégzett műveletek listáját – nem kötelező olvasmány.

 

 Írásjelek kézi javítása (formázás részeként)

Az alábbi írásjelek tekintetében találsz jelölést, hogy a makró futása után még javítani valód van a formázás keretein belül – az útmutató segíteni fog, hogy ezekkel gyorsan végezz:

  • pont, ha ezres tagolás – cseréld nem törő szóközre.
  • vessző, számok felsorolásakor – makró két szám között tizedesvesszőként javította, felsorolt számok között pótolnod kell a szóközt a vessző után.
  • három pont – mivel egyazon karakter lehet végződés, kezdő és közbenső, eltérő tapadás/szóköz szabállyal (az elhagyott részt jelölő […] a szögletes zárójel miatt egyértelmű, azt a makró javítja).
  • zárójelek, ha kettős közlés eszközeként használtad (pl.: hasz(on)talan) – kettős közlés eszközeként a kezdő és a berekesztő zárójel is tapad mindkét irányba, a makró a javítást a zárójelek általános szabályai alapján végezte el.
  • perjel, ha ferde zárójelként és/vagy versidézet sortörés jeleként használtad  – javasoljuk, ferde zárójelként ne használd, mivel ugyanazon karakter szolgál kezdő- és berekesztő zárójelként, de eltérő szóköz/tapad szabállyal (nem tudjuk makróból javítani), míg versidézet versszaktörés jeleként mindkét oldalára szóközt kell tenned (a makró, mint törtszám/vagylagosság jele javítja a perjelet, eltüntetve az esetleges szóközöket a két oldaláról).
  • sortörés jel – nem való a regényedbe, töröld, vagy cseréld szóközre/bekezdés vége jelre.

Alább a fentebb hivatkozott két táblázat az írásjelekről és a makró által elvégzett javításokról, egyébként pedig kezdődhet a kéziratod formázása.

 

Írásjelek és javításuk Csak az írásjelek táblázat megnyitása új lapon

 

Írásjelek makró által elvégzett műveletek – az Írásjelek táblázatban ezen javításokat jelöljük  jellel (nem kötelező olvasmány)